Enskalle koti

Syksy on hurahtanut vauhdilla (niin kuin se aina tekee) ja kohta ollaan jo joulun kynnyksellä. Syksyn aikana ollaan touhuttu pääasissa pihahommia. Isäntä laittoi kesällä enduropyörän ja sille piti saada piharakennukseen jonkinmoinen tuunauspaikka. Puovirakennuksen toinen huone oli tähän tarkoitukseen sopiva, mutta vaati pienen raivausoperaation. Kaikenlaista jännää huoneen perukoilta löytyikin, koska huonetta ei oletu siivottu kunnolla aikaisemmin. Ehkä eksoottisin löytö oli hylkeennahka. Se lienee ihan paikallista tuotantoa, koska Hailuodon edustalla on hylkeitä, ilmeisesti vähän liikaakin, mikäli paikallisilta kalastajilta kysytään. Hylkeet syövät kalansaaliit ja jäävät verkkoihin kiinni. Harmillista sekä kalastajien että hylkeiden näkökulmasta. Tämä hylje on kai polskinut meressä joskus vuosikymmeniä sitten.

Toteemipaaluhan kuuluu luonnollisesti joka talouteen ja siihen liittyy myös kuvan lamppu. Toteemipaalun päässä on lampunjalan mentävä reikä eli ilmeisesti toteemipaalu on ollut valaistu. Hieno kokonaisuus, mutta harmittavasti toteemipaalu oli jo niin laho, että joutui hävitettävän puutavaran kasaan.

Niin se Enskakin sai oman tallin 🙂

Puovirakennuksen lattia oli melkoisen vinkkura, koska puovirakennus on painunut ajan kuluessa. Pyörää rassatessa sai koko ajan jännittää pysyykö se pystyssä, joten lattiaa piti suoristaa. Onneksi kesärenki-Tuomakselle sattui loman pätkä syksylle, niin lattialle saatiin annettua ensiapua ennen talven tuloa. Lattialankut purettiin pois ja tilalle laitettiin pari kerrosta levyjä.

Purettujen lattialankkujen alta paljastui pala entistä aikaa, jolloin puovirakennuksessa on asunut eläimiä. Veikkaisin että asukkeina on ollut lampaita, lehmiä ja hevosia.

Puovirakennuksesta löytyi myös tylsä kirveen terä. Se sattuikin oikein sopivasti, nimittäin kesällä hankimme tahkon, joka pääsi nyt tositoimiin.

Isäntä tuunaili terään kahvankin myöhemmin. Kahva on kaupasta ostettu. Se hiottiin ja siihen tehtiin kuviointi polttamalla. Komiahan siitä tuli 🙂

Saatiinpa kesärengin avustuksella laitettu kylppäriin toinen ovikin paikalleen (vihdoinkin, voisi joku ajatella) 😀 Vasemmanpuoleinen ovi vie keittiöön ja oikeanpuoleinen makkariin, joka ei vielä ole käytössä (muuta kuin pieni soppi siitä allekirjoittaneen työtilana).

Syksyllä saattoi vielä ihailla seitinkutojien aherrusta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s