Oviaukkojen suurennusta ja hifistelyä

Aika tarkkaan kuukausi sitten aloitettiin oviprojekti, eli oviaukkojen korotus. Sitä ollaan tehty tässä pikku hiljaa muiden hommien ohessa. Oviaukkoja korotettiin, eli tehtiin moottorisahalla jopa puolisen metriä korkeutta lisää. Korotuksen lisäksi ovenpieliä tuettiin lisäämällä niihin puiset karat. Tämä tehtiin, jotta seinät pysyvät suorassa.

Oviaukko ennen toimenpiteitä, eli lisäkorkeus tulee tarpeeseen.

IMG_4488

Oviaukkoon tehtiin lisää korkeutta ja oviaukkojen pitkille sivuille lovet karoille.

Karat, eli pitkät puupalikat, paikoilleen ja ta-daa, meillä on uusi hieno oviaukko, joka pysyy suorassa 🙂

Hirsiä pitää paikoitellen tukea erilaisilla virityksillä, jotta ne pysyvät siinä asennossa kuin pitää. Esimerkiksi keittiön ja pirtin välisen oven yläpuolella olevaan hirsijatkokseen piti laittaa pultti pitämään hirsi paikoillaan ennen kuin sen alta pätkäistiin pala pois. Tässä vaiheessa pääsimme toteuttamaan kemistin kykyjämme 🙂 Sinkitty pultti on lähtökohtaisesti aikalailla alumiinin värinen eli ei-niin-hyvin-vanhaan-hirsiseinään-sopivan-värinen. Mutta eipä hätää, pultin voi värjätä mustaksi tervalla.

Kuinka se tapahtuu:

Kuumennetaan pultti kaasupolttimella. Kun pultti on toooosi kuuma (mutta ei niin kuuma että terva palaa), sivellään tervaa pintaan.

Terva kuivuu raudan pintaan ja väri muuttuu mustaksi. Sepä ei siitä lähde edes raaputtamalla 🙂 Sitten koko komeus seinään.

Tällaista pientä hifistelyä ronskien moottorisahahommien vastapainoksi 😛 Kaikki muut oviaukot on käyty läpi paitsi keittiön ja eteisen välinen. Vielä ei ole varmuutta jääkö ovi siihen vai ei. Se riippuu siitä mihin portaat lopulta tulevat.

4 kommenttia artikkeliin ”Oviaukkojen suurennusta ja hifistelyä

 1. Teette kaiken just eikä melekeen, pulttien värikin on ajateltu! 🙂 Hauskaa touhuilua! ”Ovi ennen toimenpidettä” on parempi kuin ”Isäntä ennen toimenpidettä”, kuva näytti siltä että jompi kumpi joutuu muuttamaan pituuttaan, jotta sopivat yhteen! 😂

  Tykkää

 2. Terve.
  Täällä toinen puuhastelija, joka touhuaa 1900-vuosimallia olevan tilan kimpussa.
  Kuinka vahvaa hirsi on oviaukon kohdalla?
  Minkä kokoinen karapuu on paksuus/leveys?

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s