Amerikan Suometar

Rantatöyrä kertoo historiaansa pikku hiljaa. Tänään löytyi kamarin seinän ja tulisijan välistä palanen amerikansuomalaista sanomalehteä nimeltään Amerikan Suometar tammikuulta 1901. Kuulimme silloin pari viikkoa sitten pihassa käyneeltä naiselta, että tilan osti vuosisadan vaihteessa velaksi perhe, jonka isä lähti talokauppojen jälkeen Amerikkaan talorahoja tienaamaan. Isä ei koskaan palannut reissultaan vaan kuoli kaivoksella. Olisikohan sanomalehti kulkeutunut näissä yhteyksissä Rantatöyrään…?

Lehdestä voimme lukea että Englannin kuningatar Viktoria on kuollut. Hänen kuolemansa ”tammikuun 22 p:nä kella 6.30 i.p. tapahtui hiljaisesti, melkein huomaamatta. Lapset ja lapsenlapset olivat kokoontuneet hänen sairasvuoteensa ympärille.” Jännä  lukea uutinen näin tuoreeltaan 😛

IMG_2963

Lehdessä on toisella aukeamalla paljon mainoksia ja toisella puolella on kerrottu eri kaupunkien paikallisuutisia.

Ishpemingissä on toukokuun 1. – joulukuun 31. päivä ”terveyslääkärin kertomuksen mukaan ollut: 177 tarttuvan taudinkohtausta” mm. rokkoa 12 ja tulirokkoa 62. Monenlaista muutakin tautia on Ishpemingissä sairastettu ja ”kuolemalla on päättynyt: tulirokkoa 4, lavantautia 10” ja muutama muu (yhteensä 20). Harmillinen juttu. Kuitenkin ”noin suotuisa käänne tarttuvien tautien kohtauksista tuottaa kunniaa kaupungin terveydenhoidolle ja lääkäreille.” Eli kaiken kaikkiaan hyvinhän se puoli vuotta meni!

Samaisessa Ishpemingissä on tapahtunut myös muuta: ”Paikkakunnallemme on tullut Kuparisaarelta kaksi suomalaista seppää, jotka ovat alkaneet liikkeensä Dimision kadun varrella, sen itäpäässä. Muistakaa kansalaiset omia maanmiehiänne, varsinkin kun saatte työnne halvemmalla teetetyksi.

Kaikenlaista 🙂 Raksakoira ei historiasta piittaa, tärkeämpää on syödä luuta tässä ja nyt!

IMG_2886

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s