S/S Agnes

Iskä oli muutama viikko sitten meillä työlomalla. Pellon puoleiseen päätyseinään saatiin villat, tuulesuojalevyt ja koolaukset, joten se on nyt paneeleita ja maalipintaa vaille valmis 🙂

Aloitimme ulkovuorirempan pellon puoleisesta päädystä, koska tiedossa oli että se olisi kaikista seinistä työläin. Hirret olivat paikkapaikoin sen verran muurahaisten ja lahon syömiä että paikkauksia sai tehdä reippaasti. Muut seinät etenevät todennäköisesti nopeammin.

Päätyseinissä tarvittavat korkeat alumiinitelineet ovat vuokralla, joten päätyseinät on tehtävä valmiiksi ennen vuokra-ajan päättymistä. Eli seuraavaksi siirrytään toiselle päätyseinälle. Jännä, miten talon kaikki seinät näyttäisivät olevan keskenään erilaisia. Jokaista seinää on rempattu aikojen saatossa omana projektinaan ja sen kyllä huomaa. Pellon puoleisen seinän ulkovuori oli vuodelta 1989 ja eristeenä oli käytetty mineraalivillaa. Myös etuseinän toinen puolisko kuului samaan kategoriaan.

Talon toisesta päätystä löytyi vaakapaneelin alta yllätys, nimittäin pystylaudoitus  😛

DSCN0083.JPG

Mietimme milloin tämän päädyn ulkovuori olisi uusittu. Pystylaudoitus ei enää ollut uudenkarhea, joten edellisestä remontista voi olla aikaa. Saimme asiasta vihjeen, kun vaakapaneelin alta löytyi taideteos: puolen metrin pituinen paneelin pätkä, joka oli tarkoituksella jätetty seuraavan remontintekijän löydettäväksi. Mitään muuta virkaa sillä ei ollut. Paneelissa lukee mm. Gustav Eriksson, S/S Agnes, Mariehamn, Åland. Taiteilija on vielä piirtänyt Agnesin kuvankin 🙂

DSCN0088 (2)

Google tietää kertoa, että ahvenanmaalainen merenkulkuneuvos ja laivanvarustaja Gustav Erikson omisti Agnes-nimisen laivan vuosina 1938-1942. Kyseessä on höyrylaiva, joka oli rakennettu vuonna 1912 Rotterdamissa.

Paneelin pätkän vasemmassa laidassa on kolme nimeä, joista ei kovin hyvin saa selvää mutta voisivat olla Råtsman, Hilmes ja Östman. Olisiko niin, että nämä kolme sankaria olivat 40-luvun taitteessa tekemässä ulkovuoriremppaa Rantatöyrällä? Kun remppa on valmis, he pakkaavat kamppeensa, suuntaavat Ahvenanmaalle ja hyppäävät Agnes-laivaan, suuntanaan vaikka Saksa? Surullista on, että Agnes-laivan taru päättyi marraskuussa 1942, kun se torpedoitiin Itämerellä. Neljä miestä hukkui 😦 Paneelin oikeaan alalaitaan on kirjoitettu ja piirretty morsetusmerkeillä SOS. Olisiko ehkä kuitenkin niin, että nämä kolme merimiestä olivat joskus seilanneet S/S Agnesilla ja kuultuaan että se on uponnut, tekivät alukselle muistolaatan ja laittoivat sen seinän väliin seuraavien remppaajien löydettäväksi?

Yksi kommentti artikkeliin ”S/S Agnes

  1. Löysin kertomuksesi vasta nyt netistä…Se yksi nimi on todellalikin Östman…isämme isä! Minulla on tarinoita hänen laivamatkoistaan S/S Agnesilla…he lastasivat mm hiiltä Saksassa vuosina 1940, -41 ja muitakin reissuja mm Ruotsiin (lastattiin malmia), ym ym. en vai ole saanut dokumenttia näistä ennenkuin nyt n viikko sitten. Otin kopiot sinun ottamistasi kuvista, eli siitä laudasta…Tuli taas lisää tietoa…yllättävästä tahosta…:)

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s