Hirren vaihto

Hirrenpalan vaihto keittiön seinään on ihan helppoa. Sahataan huono pala pois ja laitetaan uusi pala tilalle. As simple as that. Paitsi että ei ole. Koko päivän saa mukavasti kulumaan yhden palan kimpussa ja samalla tulee harjoitelluksi veistotaitojaan.

Keittiön nurkassa on pari hirrenpätkää, jotka pitää vaihtaa, koska vanhat vesiputket ovat päässeet vuotamaan ja lahottamaan seinää. Keittiön ja kylppärin välinen seinä tuettiin U-palkeilla, jotta se pysyy koossa kun alin hirsi katkaistaan.

Tunkin oikealta puolelta napsaistiin pala hirttä pois. Seinä jäi odottamaan uutta palaa, jonka se saanee ensi viikolla. Siirryimme toisen seinän kimppuun. Vaihdettavan hirrenpätkän kunto yllätti positiivisesti. Hirsi ei ollutkaan läpi asti hapertunut. Siitäkin huolimatta pala meni kokonaisuudessaan vaihtoon.

DSCN0474DSCN0469

Moottorisahan terä otti hieman itseensä hirsien välissä olevasta hiekasta, joten sitä piti teroittaa.

DSCN0476

Kun terä oli reilassa, päästiin tekemään paikkohirttä. Ensin sahattiin sopivan kokoinen pala hirrestä. Sitä mittailtiin tarkkaan että leikkaukset menevät oikein. Vanerista laitettiin ohjuri käsisirkkeliä varten.

Käsisirkkelillä leikattiin pala pois.

DSCN0483

Kirveen ja vasaran avulla vuoltiin lovesta oikean mallinen.

DSCN0490

Lopuksi sahattiin palkin päät moottorisahalla oikeaan muotoon.

DSCN0492

Ja sisälle testaamaan!

DSCN0497

Ei vielä ihan sopiva. Pikkuisen pitää säätää.

DSCN0499

Testataan uudelleen. Eikä vieläkään ihan sopiva. Otetaan vähän kirveellä ja vasaralla.

DSCN0502

Kun tätä ”Testataan sopiiko – Ei ihan sovi, otetaan vähän pois” -hässäkkää on jatkunut hyvä tovi, tapahtuu jotain odottamatonta: Pala loksahtaa paikoilleen! Siinä on ja saa olla seuraavat sata vuotta 😀

DSCN0507 (3)

Hirren paikkaus on aikaa vievää puuhaa. Onneksi tätä herkkua ei ole enää kuin yhden hirren pätkän verran keittiön seinään. Sittenpä se olisi siinä. Sen verran homma meinasi hirrenveistomestariakin tuskastuttaa, että kuulemma seuraavan kerran kun hän saa päähänsä ottaa työn alle vanhan hirsitalon remontoinnin, kunnon vaimo hienovaraisesti mutta päättäväisesti ohjaa miehensä vaikka aloittamaan postimerkkien keräilyn.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s