Tukea vuoliaisille

Loppukuusta saadaan Rantatöyrän tupaan uusi katto. Katon uusimista silmällä pitäen tuimme vintin vuoliaisia. Eli siis tehtiin mitä…? Vanhoissa hirsirakennuksissa on ns. vuoliaiskatto. Katon harjalla menee kurkihirsi (tai harjavuoliainen). Kurkihirren suuntaisesti kulkevat vuoliaiset, eli hirret, jotka tukevat kattorakennetta. Alla kuvassa näkyy kurkihirren molemmin puolin kaksi vuoliaista. Nykymaailmassa kattotuolit ovat korvanneet vuoliaiset.

IMG_4366

Suurin osa katon vuoliaisista on kestänyt aikaa ja palvelee sellaisenaan toisetkin 170 vuotta. Parin vuoliaisen osalta päätimme tehdä hieman tukitoimenpiteitä varmuuden vuoksi. Uusi katto tulee olemaan painavampi kuin vanha, joten nyt oli hyvä hetki tukea vuoliaisia. Tuomas pisti viikko sitten homman alulle.

20180430_180923

Tuettavat vuoliaiset ovat vintin keskikohdalla, keittiön yläpuolella. Seinän ja uuden tukirakenteen välinen tila tulee jäämään kylmäksi tilaksi. Sisäseinä alkaa siis tukirakenteesta.

DSCN0693

Valmista tuli vuoliaisen tuen osalta. Tuohon toki tulee vielä eristeet yms. ennen kuin voi sanoa että seinä on valmis 😉

DSCN0696

Tuimme myös toista vuoliaista vintin keskiosassa pitkällä parrulla.

DSCN0703

Vuoliainen on tehty kahdesta hirrestä. Liitoskohta näyttää hurjalta, vaikka todellisuudessa vuoliainen on tukenut kattorakenteita niin kuin pitääkin.

DSCN0706

Vielä kokonaisuuden hahmottamista helpottamaan kuva, joka on otettu talon vasemmasta päädystä käsin, eli makkarin kohdalta. Etualalla näkyvä savupiippu on makkarin pönttöuunin ja keittiön puuhellan yhteinen. Piipun oikealta puolelta lähtee portaat alakertaan. Toinen tuettu vuoliainen näkyy piipun takana.

DSCN0705

Alakerrassa käytiin miettimässä kylppärin lattiarakennetta. Kuva on otettu makkarin kynnykseltä. Aika matalalla on kylppärin tämänhetkinen ”maalattia” 😉 Varsinainen lattia tulee isännän vyötärön kohdalle, laserviivan osoittamalle paikalla.

DSCN0711

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s