Kodin sydämen synty

Keittiössä on alkanut tapahtua todenteolla! Tila alkaa pikkuhiljaa muuttua raksasta kodiksi. Muodonmuutos lähti liikkeelle tapetoinnista. Tai siis niistä monista alkuvalmistelutoimenpiteistä, jotka lopulta johtivat tapetointiin 😉 Ihan ensimmäiseksi huokoleijonalevyjen kiinnitykseen käytettyjen ruuvien kannat kitattiin piiloon.

Tapetiksi keittiöön tulee Pihlgren & Ritolan paperitapetti Silkkirokokoo. Ennen tapetointia seiniin laitetaan makulatuuripaperi. Sen tarkoitus on tasoittaa seinää ja helpottaa varsinaisen tapetin asennusta. Netti tiesi kertoa, että levyt kannattaa esiliisteröidä ennen paperointia, jotta levyt eivät ime itseensä enää kaikkea liisteriä makulatuuripapereista.

IMG_5531

Joissakin ohjeissa huokoleijonalevyjen saumoin opastetaan laittamaan kuittipaperia, jotta saumat eivät erotu makulatuuripaperin ja tapetin läpi. Perinnerakentamiseen liittyvissä keskusteluryhmissä on kuitenkin syksyn aikana tullut vastaan viestiketjuja, joissa kuittipaperin käyttöä ei suositella. Kuittipaperi saattaa tehdän kuprun ja erottua ikävästi paperin alta. Kuittipaperin käyttö ei houkutellut, joten jätimme sen pois, emmekä peittäneet  levyjen saumoja mitenkään.

Makulatuuripaperi on tapettirullan mitoissa myytävää valkoista paperia. Se liisteröidään paperitapetin tapaan, annetaan vettyä muutama minuutti ja laitetaan seinälle. Netissä on tullut vastaan kaikenlaisia kauhutarinoista siitä, että makulatuuripaperia ei saa pysymään seinässä millään tai se menee ruttuun ja muuta mukavaa. Hieman jännitti asennukseen ryhtyminen. Ehkä seinien esiliisteröinti auttoi asiaa, mutta paperi pysyi hyvin seinässä eikä lähtenyt irtoilemaan tms.  Liisterinä käytimme Pihlgren & Ritolan perinteistä tapettiliisteriä. Teimme liisterin ohjeen mukaan edellisenä päivänä ja se sai ässittyä yön yli. Liisteriin piti lisätä jonkin verran vettä seuraavana päivänä, jotta siitä tuli tarpeeksi notkeaa. Kaiken kaikkiaan liisteri oli aika paksua, sellaista kunnon kiisseliä. 

Makulatuuripaperin asennuksessa apuna oli tapettiharja ja muovinen lasta. Paperi asennettiin niin, että paperin ja tulevan tapetin saumat eivät mene päällekkäin. Kun paperi oli varmasti kuivunut, ylimääräinen osa leikattiin pois ikkunan ja ovien pielistä. Makulatuuripaperin asennus sujui yllättävän hyvin. Paperi asettui nätisti paikoilleen. Nurkkiin ja saumoihin sai asennuksen jälkeen lisätä hieman liisteriä, mutta yllättävän helppoa hommaa se oli 🙂

IMG_5638

Kun makulatuuripaperi oli asennettu ja se oli saanut kuivua muutaman päivän, päästiin varsinaisen tapetin kimppuun. Vaikka makulatuuripaperin asennus oli onnistunut ongelmitta, ensimmäisen tapettivuodan kanssa alkoi oikeasti jännittää…

IMG_5647

Tasolaser näytti ensimmäisen vuodan pystylinjan.

IMG_5649

Eka seinässä onnistuneesti, huh!

IMG_5650

Tapetointi sujui lopulta yllättävän helposti. Makulatuuripaperi tapetin alla helpotti asennusta. Tapetti liukui paperin päällä helposti, kun tapetin kuviointia kohdensi paikalleen. Tapetin asennusohjeissa kiellettiin muovisen lastan käyttö, joten apuna oli vain harja. Lasta olisi kai saattanut repiä tapettia. Harjalla pärjäsi aivan hyvin.

Tapetit ovat paikoillaan. Mitäpä sitten tehdään ? No, asennetaan kalusteet 😀

Keittiö alkaa jo näyttää keittiöltä. Jääkaappi ja pakastin tulevat ikkunan viereen.

Keskelle keittiötä tulee saareke. Saarekkeeseen tulee 80 senttisiä laatikoita ja apteekkarin kaappi.

IMG_5715

Kaappien ovissa oli hieman tsuumaamista, jotta ne asettuivat suoraan. Onneksi ovien saranoissa on nykyään hyvät säätömahdollisuudet. Mikäli vanhempaa sukupolvea on uskominen, näin ei ole ollut aina. Ilmeisesti kaappien ovien kohdistaminen oli about 30 vuotta sitten hieman tuskallisempi operaatio… Kaikki ei ollut ennen paremmin 😉

IMG_5717

Saarekkeeseen tulee myös liesi. Se piirrettiin tässä vaiheessa paperille, jotta nähtiin tarkalleen mihin kohtaan saareketta se asettuu. Tarkat mitat tarvittiin liesituulettimen asennusta varten. Sen paikka löytyi luotilangan avulla. Liesituuletin näyttää vielä tässä vaiheessa melkoiselta härpättimeltä, mutta eiköhän se siihen asetu, kun sähkäri käy tekemässä sähkötyöt ja tuuletin saadaan kunnolla paikoilleen.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s