Vihdoinkin kotona

Nyt on käynyt niin onnellisesti, että me ollaan päästy muuttamaan omaan kotiin 🙂 Asuinneliöt ovat vielä vähän rajalliset, mutta sepä ei haittaa. Ihanaa olla kotona ❤ Keittiö ja kylppäri ovat täysipainoisesti käytössä, mutta pirtti vain puoliksi ja makkari ei ollenkaan. Makkari on täynnä tavaraa muuton jäljiltä. Pirtin puolikas toimittaa tällä hetkellä ruokailutilan, olohuoneen ja makkarin virkaa.

IMG_6977

Palataanpa ajassa noin kuukauden päivät taaksepäin pirtin lattianmaalausprojetin alkumetreille. Ennen projektin käynnistämistä lattian siivousluukkuihin tehtiin kannet. Siivousluukkujen kautta on alunperin kipattu hiekka ja muut roskat ulos pirtistä. Tästä löytyy tarkemmat spekit kolmen vuoden takaisesta artikkelista, jossa aiheena oli pirtin lattiaeristeiden tyhjennys.

Päätimme maalata pirtin lattian kahdessa osassa. Lattiamaalina käytimme Kymin Palokärjen pellavaöljymaalia. Maaliin sekoitettiin pellavaöljylakkaa, sekä ensimmäiseen kerrokseen myös tärpättiä (huh, mikä haju!). Mukaan seokseen laitettiin kuivikeainetta vauhdittamaan kuivumista. Resepti tähän soppaan napattiin Satakunnan museon korjausneuvonta-sivustolta. Kuiviketta ei tuossa ohjeessa mainita. Se otettiin mukaan jostain muualta (koska aina pitää vähän soveltaa 😛 )

Leivinuuninpuoleinen tila otettiin käsittelyyn ensin ja väliin viriteltiin muovi. Valmiin maaliseoksen teko oli oma ohjelmanumeronsa 🙂

Ensimmäinen kerros peitti jo ihan mukavasti. Puupintaiset kohdat imaisivat maalin itseenä ja näyttivät ensimmäisen kerroksen jäljiltä mattapintaisilta, toisin kuin jo ennestään maalipinnalla olleet kohdat.

Toisella maalauskerralla emme laittaneet seokseen tärpättiä, koska maali itsessään ei ollut kovin paksua, joten sitä ei tarvinnut ohentaa. Ohjeen mukaan tärpättiä olisi vielä kuulunut laittaa, mutta jätimme sen siis pois. Toisesta maalauskerrasta ei tainnut tulla räpsäistyä kuvaa tai sitten se on haihtunut bittiavaruuteen…

Kolmannen kerroksen jälkeen lattia näyttää aikas hyvältä 🙂 Lattia on niin täynnä muhkuroita, että se näyttää ihan laikukkaalta, mutta se on vain valon ja varjon leikkiä kumpareilla. Saa nähdä tarviiko pirtissä lopulta aurinkolasit, kun lakan ansiosta pinta on aika kiiltävä 😀 Pellavaöljymaali on hidasta kuivumaan: lattialla voi jo huoletta kävellä, mutta maalin lopulliseen kovettumiseen menee n. kuukausi.

Maalin sävy ei lähtökohtaisesti herättänyt allekirjoittaneessa riemunkiljahduksia. Isännällä sen sijaan oli alusta asti vahva visio, että lattiasta tulee sen värinen kuin se on ennenkin ollut. Nyt kun lattia on maalattu, niin tiivistäisin oman mielipiteeni sävystä näin: jestas kuinka ruma väri, mutta voi veljet kuinka hyvin se sopii tuohon! Ehdottomasti oli oikea värivalinta 🙂

2 kommenttia artikkeliin ”Vihdoinkin kotona

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s