Kylppärin välioven pidennys

Keittiön ovien vetimien asennusta odotellessa otimme työn alle kylppärin väliovet. Kylppäri on syksyn aikana levytetty kauttaaltaan.

Laatatkin odottavat jo malttamattomana paikoilleen pääsyä 😛

IMG_5590

Ennen laatoitusta kylppäriin tulee kuitenkin tehdä vesieristys ja ennen vesieritystä kylppärin väliovien karmit pitää saada paikoilleen. Tässä kohtaa siis ollaan.

Kylppäriin tulee kaksi väliovea: toinen vie kylppäristä makkariin ja toinen keittiöön. Ovia korotetaan ja niihin tehdään uudet karmit. Ensimmäisenä otettiin työn alle kylppärin ja makkarin välinen ovi. Nyt kun pirtti on tyhjentynyt keittiön kalusteista, sinne saatiin oivasti tilat puusepän verstaalle.

3,5 vuotta näissä raksahommissa on kehittänyt isännän puusepän taitoja jo sille mallille, että uudet karmit syntyvät kätevästi.

Oven pidennykseen tarvittava puumateriaali löytyi puovirakennuksesta. Jatkopala liitettiin oveen tappiliitoksella. Ensimmäinen ajatus oli käyttää liitokseen perinteisiä puutappeja, mutta niiden sijaan päädyimme tekemään liitoksen kierretangon ja epoksiliiman avulla. Kierretanko ohitti puutapit siksi, että kierretangosta voi leikat sopivan mittaisia pätkiä, kun taas rautakaupan puutapit ovat tietyn mittaisia mikä tässä tapauksessa tarkoitti hieman liian lyhyitä. Oveen ja jatkopalaan tulevat reiät porattiin tarkoituksella hieman kierretankoa isommiksi. Reiät täytettiin epoksiliimalla, kierretangon pätkät laitettiin paikoilleen ja jatkopala istutettiin niihin. Epoksiliima pystyy työstämään jonkin aikaa, mutta on kuivuttuaan kivikovaa. Tällä konstilla jatkopala saatiin asettumaan suoraan, kun rei’issä oli hieman pelivaraa.

Puristinkavalkadi piti jatkopalaa paikoillaan yön yli.

IMG_5869

Seuraavana päivänä liima oli kovettunut…

IMG_5879

… ja sen sai hiottua tasaiseksi.

IMG_5880

Toisen päädyn jatkos liitettiin samalla tavalla ja se on nyt kuivumassa. Jatkospalat ovat hieman leveämpiä kuin ovi itsessään, jotta niiden asentaminen paikoilleen ei olisi ihan millimetripeliä. Jatkopalat sahataan oikeaan kokoon oven viimeistelyvaiheessa.

IMG_5884

Oviprojektin ohessa ollaan mietitty maalia pirtin kattoon. Katto olisi mukava saada maalattua ennen kuin muuttokuorma ajetaan pihaan. Keittiön katto maalattiin pellavaöljymaalilla, joka tekee hyvin kiiltävän pinnan. Keittiöön se sopiikin hyvin ja sitä käytetään todennäköisesti myös kamarissa ja eteisessä. Pirttiin olisi kuitenkin mukava saada hieman hillitympi, mattapintaisempi katto. Testissä on ollut kaksi Frenchicin kalkkimaalin värivaihtoehtoa: seinämääliksi tarkoitettu Whiter than White (vasen testiläntti) ja kalustemaali, sävy Ivor Tower (oikean puoleinen pläntti).

Oikeanpuoleinen Ivory Tower on sävynä parempi. Whiter than White on turhan valkoinen, mutta siis nimensä veroinen 😉 Muilta ominaisuuksiltaan Whiter than White olisi kuitenkin kattomaaliksi parempi: ei valu, on peittävämpi ja vieläpä edullisempi. Taidammekin tehdä pienen tuunaustempun: sekoitetaan Whiter than Whiten sekaan hieman toista vaaleaa sävyä, joka taittaa kovimman valkoisuuden. Keittiön kaappi -projektin jäljiltä löytyy muutama purkki Frenchicin maalia, jota voi tässä hyödyntää. Katsotaanpa mitä siitä tulee kun päästään sävyjä sekoittelemaan!

3 kommenttia artikkeliin ”Kylppärin välioven pidennys

  1. Nyt kun keittiö alkaa saada muotoaan niin me saadaan ruveta jänskäämään miltä kylppäri tulee näyttämään :). Kyllä te osaatte mitä vaan… Äkkiäkös sitä nyt yhden oven pidentää tai pari ruuvia mustentaa! 😳

    Liked by 1 henkilö

  2. Paluuviite: Pirtin katon maalaus | Rantatöyrä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s